X
X
X
X

Freebsd

HomepageArticlesFreebsd

Freebsd

No content has been added yet. Please visit again later.

FreeBSD, tıpkı Linux dağıtımlarında olduğu gibi bir şirket yerine topluluk tarafından geliştirilen açık kaynak kodlu işletim sistemidir. BSD açımıyla “Berkeley Software Distribution” anlamına gelmektedir.

 

FreeBSD İşletim Sistemi

FreeBSD işletim sistemi hem kişisel bilgisayarlar hem de  sunucuları içerisinde kullanılabilen bir işletim sistemidir. AT&T'nin Research Unix'inin açık kaynak kodlarından meydana getirilmiştir ve birçok ev kullanıcısından uzman kullanıcıya kadar herkese uygun bir işletim sistemdir. FreeBSD, bugün popüler olarak kullanılan Linux dağıtımlarının aksine Unix'den kopya bir işletim sitemi değildir ve kendi kaynak kodları tamamen bağımsız özgün bir sistemdir. Yüksek performansı ve sunduğu geniş güvenlik önlemleri, kolay kullanımı nedeniyle FreeBSD bugün kişisel kullanıcıların yanı sıra birçok dünyaca ünlü şirket tarafından da (Örn; Yahoo!) kullanılmaktadır. FreeBSD işletim sisteminin günümüzde farklı dağıtım sürümleri bulunmaktadır;

  1. FreeBSD: Yüksek performansın yanı sıra son kullanıcılar için tasarlanmıştır. Birçok FreeBSD kullanıcısının favori ihtiyaçlarını karşılayan işletim sistemidir. Sıklıkla ev kullanıcıları tarafından tercih edilmektedir.
  2. NetBSD: Taşınabilirliği hedefine alan işletim sistemidir. Son derece basit ve sade bir tasarıma sahiptir. 50'yi aşkın işlemci mimarisini destekler ve özellikle bilim laboratuvarları içerisinde kullanıldığı görülmüştür.
  3. OpenBSD: İsminin aksine OpenBSD içerisinde hiçbir açığı barındırmayan güvenlik özelliğiyle öne çıkan işletim sistemidir. Bu işletim sistemini genellikle bankalar ve bilişim konusunda ileri seviye mühendisleri kullanmaktadır.

 

FreeBSD Kurulumu

FreeBSD'yi bilgisayarınız için kurmak istiyorsanız http://www.pcbsd.org/en/download.html sayfasını ziyaret ettikten sonra kurulum için gerekli olan ISO yansıması dosyasını indirebilirsiniz. ISO yansıma dosyasını indirdikten sonra bu dosyayı herhangi bir yazılımla CD/DVD'ye yazdırabileceğiniz gibi dilerseniz tamamen ücretsiz olan Rufus yazılımını kullanarak da USB belleğe yazdırarak kurulum aşamasına geçiş yapabilirsiniz.

FreeBSD'yi bir medyaya yazma işlemini tamamladıktan hemen sonra;

  1. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve bilgisayarınız başlarken kurulum medyasını otomatik olarak görmezse BIOS üzerinden birinci boot (First Boot Device) seçeneğini kurulumu neyle gerçekleştirecekseniz ona göre ayarlayın.
  2. Kurulum ekranına geçtiğiniz ilk aşamada dil penceresinden dil seçimi yapın.
  3. Bir sonraki ekranda kurulumu bilgisayar için yapıyorsanız Desktop, bir ağ sunucusu için yapıyorsanız Server seçeneğini seçin.
  4. Sonraki ekranda kurulum yöneticisi size bilgisayarınızdaki hangi donanımların FreeBSD ile uyumlu olup olmadığını gösterecektir.
  5. Daha sonraki ekranda diskinizi bölümle işlemi için sihirbaz ekranını karşınıza getirecek ve kurulum işlemine başlanacaktır.

Top